søndag den 28. februar 2010

Cambodia

Saa er vi kommet til Cambodia. Malie har soerget for at vi skal forvente os det vaerste mht. fattigdom. Da flyet landede i Phnom Penh efter ca. en time fra Bangkok, fik vi det fineste stempel i passet. Bare det var hele turen vaerd til Cambodia. Da vi kom ud havde vi ventet at alle vi staa og hive og flaa i os, men det hele foregik meget stille og roligt og absolut smertefrit.
Cambodia er noget helt andet end Thailand. Her er naesten ingen turister, hvilket helt klart et et plus. Nu foeler man sig lidt mere som en backpacker igen!
Tilgengaeld er her en smule skummelt om aftenen. Her har man ikke lyst til at vandre rundt om natten. Det er lidt som at vaere i Mellemamerika igen. Om dagen er alt saa dejlig fredelig og hyggeligt, om aftenen foeler man en smule ubehag.

Efter at have sovet ud (til kl. 12 ahhh) tog vi paa tur rundt for at se noget af Cambodias tragiske historie. Vi fik en privat tuk tuk og saa var det ellers bare afted ud over stepperne.
Foerste stop var "Killing Fields of Choeung Ek". Ca 20.000 maend, kvinder og boern er blevet henrettet her fra aar 1975-1978. Pol Pot (kommunist)foelgte sig truet af alle disse familier fordi de havde en hoej stsatus inde for samfundet, laeger, laere mm., og kunne derfor goere oproer mod det han gerne ville oprette. Derfor henrettede han saa mange af dem som muligt.
Det var saa forfaerdelig at se alle de kranier de havde samlet og sat i en "stupa"
for et aere de doede.
Hele historien er bare skraemmende og man fik kuldegysninger af alle de forfaerdelige ting du saa og laeste om.

Andet sted var ikke meget bedre. Vi tog til "Tuol Sleng Museum". En skole der blev besat af Pol Pot og hans maend til at torturere alle familierne foer de endte ude paa "killing field". Det var saa ubehageligt at gaa inde i rummene og vide, hvad der er haendt. Saa mange billeder af boern, maend og kvinder der er blevet fuldstaendig torturerede, for derefter at blive henrettet, ved at blive slaaet med bambusgrene, oekser eller skaaeret deres hoved af med skarpe ting fra bambustraeer, fordi Pol Pot ikke ville ofre penge paa kugler.
Baade Malie og jeg var ret deprimerede efter den omgang og helt oere i hovederne. Saa vi fik os et glas dejlig kold cacaomaelk (har ikke foaaet kold cacao i 4 maaneder) saa det var bare mere end perfekt. Herefter saa vi George of the jungel for lige at faa humoeret lidt op igen.
Er nu glad for vi saa det, for det er en del af Cambodias historie og det skete for kun 30 aar siden. Men glaeder mig nu til at se nogle mere lykkelige servaerdigheder. Isaer templet Angkor wat skulle vaere helt fantastisk. Det staar ogsaa for fred, stolthed hvilket er en smule mere indbydende end doed og tortur.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar